goedkoopstejurist.nl

de site voor deskundige juridische hulp tegen een scherp tarief

huis (ver)kopen

Telkens weer ben ik verbaasd over de kosten die een makelaar in rekening brengt voor het verkopen van een woning. Onlangs ook weer; een nota van 5.000 euro voor de verkoop van een huis van ruim 500.000 euro. Dit huis is na 8 weken verkocht na een paar bezichtingen. Dat is een heel riante beloning voor – laat ik het ruim nemen – 25 uren werk, bestaande uit een gesprek met de verkoper, het maken van foto’s, het op Funda zetten van de woning, het doen van enkele bezichtigingen en het afdrukken van enkele standaardcontracten en deze doorsturen naar de notaris.

En hoe vreemd is het dat de courtage van een makelaar afhankelijk is van de verkoopprijs van de woning? De werkzaamheden zijn toch voor iedere woning hetzelfde?

Het verbaast mij dan ook dat niet veel meer mensen denken “dat kan ik toch net zo goed zelf doen?”. Want is het moeilijk? Nee dus. Foto’s maken en het opstellen van een verkooptekst kunt u zelf net als het doen van de bezichtigingen (op een moment dat het u uitkomt). De contracten zijn standaard en kunt u tegen lage kosten door een professionele partij laten verzorgen net als de complete verdere afwikkeling van het papierwerk. Dit kost u 1.300 euro.

Is het eng? Nee. Het laten zien van uw eigen huis waar u jaren met plezier heeft gewoond en daarover vertellen is leuk. En het papierwerk besteedt u volledig uit aan een professionele partij die dit al jaren doet. Met een beetje inzet bespaart u zich dus vele duizenden euro’s en het is nog leuk ook.

Meer weten? Ik leg het u graag uit. Na één gesprek bent u helemaal op de hoogte en kunt u zelf uw huis verkopen. Hierbij krijgt u alle ondersteuning die u nodig heeft voor een totaalbedrag van circa 1.500 euro.

Het kopen van een huis is minstens net zo makkelijk als het verkopen van een huis. Ook het kopen van een woning kunt u naar mijn mening dan ook prima zelf doen. Laat u in elk geval informeren. Dan kunt u daarna een weloverwogen keuze maken of u het zelf gaat doen of dat u een makelaar inschakelt.

© 2019 goedkoopstejurist.nl

Thema door Anders Norén