goedkoopstejurist.nl

Dé website voor deskundige juridische hulp voor een scherp tarief

Verschil advocaat en een jurist

Geregeld vragen mensen wat het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Het antwoord is simpel: de opleiding aan de universiteit is precies hetzelfde. Na afronding van de studie gaat de één bij een advocatenkantoor werken als advocaat en de ander bij een bedrijf, overheidsinstantie of vereniging als (bedrijfs)jurist. Er is dus geen verschil in kennis of opleiding.

Wel is het zo dat een advocaat wettelijk verplicht is om zich steeds bij te scholen om zich advocaat te mogen blijven noemen. Een bedrijfsjurist is niet verplicht om zich bij te scholen maar zal zijn vakkennis natuurlijk ook op peil houden.

Er is dus geen verschil in kennis of vaardigheden tussen een advocaat en een jurist en beide doen in de praktijk ook precies hetzelfde werk en dezelfde soort zaken.

Wel is het zo dat in een aantal procedures het verplicht is om een advocaat in te schakelen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding en in zaken waarbij het belang groter is dan € 25.000. Voor arbeids- en huurzaken is nooit een advocaat nodig en zelfs geen jurist; die zaken zou je dus zelfs zelf mogen doen bij de kantonrechter. Maar advies vragen hierbij is wel aan te raden.

© 2023 goedkoopstejurist.nl

Thema door Anders Norén